Nyhet

Borås bäst i Sverige på brodyr

När Erik Ponti slet av det broderade Stjärnsbergsemblemet från sin kavaj i slutet av filmen Ondskan, var Rolf Dahlviken den enda i biosalongen som tyckte det var lite onödigt. Men så var det också han som hade fixat brodyren av emblemet, så yrkesstoltheten ursäktar honom.

Rolf är Pecon Prints expert på brodyr. Sedan 1999 har han sett till att såväl NASA som Anna Anka i Hollywoodfruar fått den bästa brodyren.

– Nja, Anna Ankas brodyr kunde ha varit bättre. Produktionsbolaget hörde av sig på kvällen om kockrocken som skulle få ett varumärke broderat på vardera ärmen och behövde flygas över till USA morgonen efter. När jag senare såg henne på tv upptäckte jag att ett mått var fel. Men det var det nog bara jag som noterade, skrattar Rolf.

När Rolf förklarar hur maskinen med sex brodyrhuvuden fungerar och hur efterarbetet går till, förstår man att trots maskinens finess och snabbhet, är brodyr ett hantverk. Ett hantverk med enorma möjligheter för den som vill ha kläder, väskor, kepsar eller liknande med ett exklusivt uttryck.

– Till skillnad från tryck är priset detsamma om du använder en eller femton färger. Vill du till exempel ha en snygg piké med ditt varumärke lite snyggt diskret på bröstet eller ärmen skulle jag välja brodyr.

En annan skillnad från tryck är att brodyren håller längre än plagget. Det spelar ingen roll hur många gånger du tvättar skjortan, brodyren sitter där den sitter.

– På vissa funktionstextilier går det knappt att trycka. Färgen fäster inte eller försvinner efter ett par tvättar. Då rekommenderar vi alltid brodyr till våra kunder. Och på tal om vita kockkläder så tål inte tryck de blekmedel man måste tvätta dem i. Det gör brodyr.

Vad många kanske inte vet är att Borås är Sveriges brodyrstad nummer ett. De tre största leverantörerna av brodyrmaskiner finns i Borås – Bamatex, Inducata och ACG Nyström. Det har naturligtvis att göra med stadens textila historia.

– För oss på Pecon Print är det en fördel. Leverantörerna vet vad vi kan så när de har nyheter och innovationer hör de ibland av sig och frågar: ”Rolf, kan inte du testa om det funkar bra?” På så vis ligger vi alltid i framkant.

Rolf har broderat hundratals varumärken på allehanda plagg, väskor och andra grejer under sina dryga 20 år i branschen. När jag frågar honom om den bästa brodyren han gjort tvekar han inte en sekund.

– När en mormor kommer med en över hundra år gammal dopklänning för att få barnbarnbarnets namn broderat är man extra noggrann med en tår i ögonvrån.

Rolf tipsar om brodyr:

• Tro inte att brodyren på till exempel din piké är en annons. Ta inte med adress och telefonnummer. Visitkortet kan du ha i bröstfickan, inte på den.

• Var ska ni använda era plagg? Är det till mässan passar det kanske med stor brodyr både på rygg och bröst men vill ni att skjortan eller jackan ska användas till vardags av era medarbetar ska kanske brodyren går ton i ton med tyget på ett diskret ställ.   

• Tänk på att till skillnad från tryck är minimikvantitet för brodyr faktiskt endast ett plagg. Du kan få nästan vilken färg du vill på tråden som av miljöskäl har STANDARD 100 by OEKO-TEX®.